آسیب شناسی بازی پوکیمون گو (pokemon go)

حل مشکلات با کمک رایانه حل مشکلات با کمک رایانه

آسیب شناسی بازی پوکیمون گو (pokemon go)

پوکیمون گو یا پوکی مان گو در حقیقت معرف نسل جدیدی از بازی های رایانه ای می باشد که  به نوعی می تواند نقطه عطفی در شروع نسل بازی های رایانه ای و ترکیب دنیای واقعی و مجازی باشد .

این بازی در بدو ورود به بازار گیم های جهانی با استقبال گسترده ای روبرو شد و طبعا بدنبال آن هم سر وصدای رسانه ای وسیعی با خود به راه انداخت . بطوری که با واکنش های جدی و محتاطانه بسیاری از سیاست مداران کشورهای جهان روبرو شد .

سبک بازی پوکیمون گو

Pokemon go یک بازی رایانه ای ویدئویی می باشد که توسط شرکت آمریکایی نیانتیک niantic و  با مشارکت شرکت بزرگ کنسول های بازی ژاپن نینتندو در تاریخ ۱۶ تیر ۱۳۹۵ارائه شد .که با تعداد ۱۷٫۵ میلیون دانلود از اپ استور های مختلف و گوگل پلی ، در صدر نرم افزار های پر دانلود قرار گرفت .

رقیب اصلی کلش آف کلنز

به جرات می توان گفت که بازی پوکیمن گو اصلی ترین رقیب بازی محبوب clash of clans می باشد . و بنا به نقل قول هایی به دلیل در صدر بودن بازی کلش در سرور ها انتشار این بازی به تعویق افتاد .

آمار تعداد کاربران پوکیمون گو

بر اساس آخرین آمار شرکت سوروی مانکی (survey monkey)  تا اواخر تیر ماه حدود ۱۲ میلیون کاربر در آمریکا مشغول انجام این بازی و شکار پوکیمون ها  و هیولا ها بودند ! .

در چهار کشور ایالات متحده آمریکا ، نیوزلند ، آلمان و بریتانیا شمار کاربران آن به سی میلیون نفر رسید و بیش از سی میلیون بار فقط  در گوگل پلی دانلود شد .

مشکلات و بازخورد های امنیتی بازی پوکیمون گو

در بسیاری از کشور ها این بازی با محدودیت های جدی روبرو شد .کشورهایی از قبیل چین ، روسیه ، کره جنوبی و … انجام این بازی در نزدیکی مراکز حساس امنیتی و استراتژیک را ممنوع اعلام کرده اند .

ایالات متحده آمریکا نیز انجام این بازی در مراکز نظامی را ممنوع اعلام کرده .

ممنوعیت بازی پوکیمون گو در ایران

جمهوری اسلامی ایران   نیز به دلیل مسائل امنیتی انجام این بازی در کشورش را ممنوع اعلام کرد . البته رییس مرکز بازی های رایانه ای کشور از نامه نگاری و رایزنی با سازندگان این بازی برای اجرای آن در ایران خبر داده و گفته که در صورتی که شرکت سازنده شرایط ایران برای انجام بازی را بپذیرد اجرای بازی پوکیمون گو در ایران را آزاد اعلام می کنند .

شرایط ایران برای اجازه فعالیت به بازی pokemon go در بازار بازی ایران

مقامات جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده اند در صورتی که شرکت سازنده بازی پوکیمون گو هیولاهای خود را صرفا در مراکز تفریحی و مجاز قرار دهد و از قرار دادن انها در نزدیکی مراکز حساس و نظامی  خود داری نموده و سرور بازی را در این کشور جهت بررسی و بازرسی قرار دهد ، با ورود بازی پوکیمون گو به کشور  مخالفتی ندارند .

نکات مثبت و مفید بازی پوکیمون گو

به نظر بنده اگر این بازی صرفا به عنوان یک بازی و ابتکار در صنعت گیم پروگرمر  game programing یا برنامه نویسی بازی برسی و تجزیه تحلیل شود ، می توان از آن به عنوان یکی از جذاب ترین و محبوب ترین بازی ها ی تاریخ رایانه یاد کرد .

از جمله مهمترین ویژگی ها و محاسن این بازی ،بر خلاف سایر بازی های رایانه ای ،  اجبار به تحرک و حرکت کردن شخص بازی کننده در طول روز برای شکار حیوانات پوکیمن گو می باشد . در گذشته یکی از بزرگترین معضلات بازی های رایانه ای که همواره مورد تاکید پزشکان و روانشناسان بوده عدم تحرک و افسردگی افرادی بود که به این بازی ها مشغول بودند و این در حالی هست که افرادی که به بازی پوکیمون گو مشغول هستند برای شکار پوکمن ها مجبور به فعالیت و حرکت کردن می باشند .

همچنین تلفیق دنیای و اقعی و مجازی در این بازی خود نیز نقطه عطفی در صنعت رایانه و بازی می باشد که از جمله مهمترین دلایل جذابیت این بازی در بین کاربران و علاقه مندان به بازی های رایانه ای ، می باشد .

معایب و خطر های بازی پوکیمون گو

بازی جذاب پوکیمون گو علیرغم داشتن همه جذابیت ها ، محبوبیت ها و کاربران بی شمار دارای معایب و خطر های غیر قابل انکار و جدی نیز می باشد .

از جمله مهمترین معایبی که به این بازی وارد هست و نمی توان از آن چشم پوشی کرد ،خطرات و تهدید های احتمالیی می باشد که همواره مراکز امنیتی و نظامی را تهدید می کند .

همچنین از جمله مسائل دیگری که می توان به عنوان معایب و خطرات دیگر  این بازی به آنها اشاره کرد ،با توجه به اینکه در این بازی به نوعی واقعیت و دنیای مجازی با هم تلفیق شده اند ، این هست که برخی از کاربران که به شدت غرق بازی شده اند و با تمرکز روی این بازی نیمه واقعی !! از بعضی واقعیات و خطرهای احتمالی دنیای واقعی غافل می شوند و در همین بازه کوتاه شروع بازی گزارشات بسیار زیادی از کشور های مختلف منتشر شده مبنی بر اینکه اشخاصی که در حال انجام بازی پوکیمن گو بوده اند دچار صوانح و حوادثی شده اند .

به عنوان مثال شخصی که در خیابان مشغول بازی بوده و بدون توجه به مسیر و تردد خودرو ها وارد خیابان شده و تصادف کرده و یا رانند ه ای که در حین رانندگی مشغول بازی بوده و دچار تصادف شده و یا همچنین افرادی که حتی در نیمه های شب بدون توجه به ساعت و مسائل امنیتی برای شکار پوکمون ها وارد محله های خطرناک و نا امن شده اند و دچار حادثه شده و حتی در برخی گزارش ها به کشته شدن یا به قتل رسیدن آنها نیز اشاره شده .

ظاهرا سازندگان این بازی در مدیریت اینگونه وقایع تدبیر خاصی نیندیشیدند و یا حتی برایشان قابل پیش بینی نبوده که این بازی ممکن هست برخی از کاربران خود را به کام تلخ حوادث و یا مرگ بکشاند !!.

دلایل امنیتی ممنوعیت بازی پوکیمون گو

حفظ و محرمانه نگه داشتن اطلاعات جغرافیایی و ظاهری مراکز حساس امنیتی و نظامی برای کشور ها از اهمیت فوق العاده ای برخوردار می باشد و افشای این اطلاعات و در اختیار دشمنان قرار گرفتن آنها می تواند صدمات و خطرات غیر قابل انتظاری را برای دولت ها و کشور ها و مراکز حساس بوجود بیاورد .

حتما شما تا به حال تابلو های ممنوعیت عکسبرداری در مراکز حساس اجتماعی و نظامی را دیده اید . حتما با خود می پرسید این بازی چه ارتباطی با این تابلو ها دارد .باید به شما عرض کنم ارتباط مهمی بین این بازی و امنیت مراکز حساس وجود دارد .

کشور های صنعتی و پیشرفته و در صدر آنها ایالات متحده و رژیم اشغالگر قدس از امکانات جاسوسی و رصد فوق العاده ای نظیر تصویر برداری های ماهواره ای برخوردار می باشند . اما به دلیل طول مسافت زیاد و همینطور زاویه دید این دوربین ها که فقط از بالا به پایین می باشد همواره اطلاعات ناشناخته زیادی برای سرویس های جاسوسی در مورد مراکز مهم وجود دارد .

و اینک یک نرم افزار قدرتمند در قالب یک بازی ارائه شده که توانایی تبدیل شدن به یک ابزار جاسوسی فوق العاده قدرتمند را دارد .

پوکیمون گو چطور در کشور ها جاسوسی می کند !

همونطور که در مبحث قبل اعلام کردیم ابعاد ناشناخته و دور از چشم ماهواره های برای  سرویس های جاسوسی اهمیت فوق العاده ای دارد .

حالا شما در نظر بگیرید افراد زیادی در کشور ها با گوشی های دوربین روشن و متصل به اینترنت !!!! در حال گشت و گذار در نقاط مختلف به دنبال شکار پوکم ها هستند .و همینطور که میدونید این بازی با جی پی اس کار میکنه یعنی قدم به قدمی که کاربرای این بازی بر میدارن مورد رصد سرورهای بازی قرار میگیره ،حالا کافی هست برای این سرور ها نقاط حساس کشور ها مشخص شده باشد .به محض اینکه یک کاربر وارد این مناطق شود بلافاصله تمام تصاویری که از جلو دوربین شخص عبور می کنند به سرور های بازی منتقل شده و توسط ربات های هوشمند و کارشناسان خبره مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد  .

بله درست متوجه شدید اگر از این دید به این بازی نگاه کنیم متوجه میشویم که این بازی کاربران خود را در سرتاسر دنیا و در تمام کشور ها تبدیل به دوربین های مدار بسته ای کرده که برای آنها جاسوسی می کنند !!!!

یعنی از این به بعد سرویس های جاسوسی غرب در دنیا مجهز به میلیون ها دوربین مداربسته شده اند ،اون هم بدون صرف هیچ هزینه ای .

واین یعنی مردم کشور ها ناخواسته و بدون اطلاع  ،در حال جاسوسی از کشورشون و ارسال اطلاعات مهم به دشمنانشون هستند .

خوب با این تفاسیر متوجه میشویم که ممنوعیت این بازی در ایران کار بجا و کاملا درستی می باشد .

راهکاری برای علاقه مندان بازی پوکیمون گو در ایران

شاید بتوان با نصب برخی اپلیکیشن ها بازی را بر روی گوشی فعال نمود ولی قطعا هیچ ایرانی وطن پرستی مایل به فروش اطلاعات کشورش به بیگانگان آن هم به صورت رایگان ! نیست . به نظر می رسد یکی از بهترین راه ها برای مواجهه شدن و کنترل عوارض سوء این نرم افزار بومی سازی و تولید نمونه های مشابه داخلی می باشد .

هم اکنون در کشور شرکت های تولید کننده بازی و نرم افزاری قدرتمندی وجود دارد که توانایی ساخت و تولید بازی ها ، انیمیشن ها ، نرم افزار های رایانه ای و موبایلی مطابق آخرین تکنولوژی های روز دنیا را دارند ، و شاید بتوان مهمترین خلاء و مانع دستیابی سریعتر به این چشم انداز ها را وجود مدیران غیر متخصص و بی تعهد در عرصه مدیریت کشور دانست که با بی اطلاعی و نداشتن دغدغه و با اتخاذ تصمیم های نادرست مسیر حرکت این صنایع را دچار زحمت و کندی میکنند .. صنعت انیمیشن و بازی در حال حاضر جزء پر درامد ترین صنایع جهان می باشند که به راحتی با صنایعی مثل تولید خودرو و هواپیما برابری کرده و حتی نسبت به آنها با آن همه سرمایه و تجهیزات سودآور تر نیز می باشند .

اگر مسئولان تصمیم گیرنده به این درک و بینش برسند که پا گرفتن این صنعت و این شرکت ها در کشور می تواند منافع قابل توجهی برای کشور به ارمغان بیاورد و با حمایت درست و بجا از این شرکت ها مسیر حرکت آنها را هموار نمایند ،علاوه بر اینکه شاهد پیشرفت های چشمگیری در این صنعتخواهیم بود و منافع و  اشتغال زایی گسترده ای از طریق این صنعت صورت خواهد گرفت ، بسیاری از مشکلات امنیتی  و اقتصادی  از قبیل خروج ارز و اطلاعات از کشور نیز مرتفع می گردد .

البته در اینجا از آن دسته از مسئولانی که دغدغه این مسائل را داشته و در این مسیر در حال نقش آفرینی و خدمت می باشند نیز تشکر می کنیم .

کارشناس رایانه و فضای مجازی

رسول سالاری

حل مشکلات با کمک رایانه

قبلی «
بعدی »

۱ دیدگاه

  1. پینگ بک: بازی پوکمون گو برای نخست وزیر نروژ دردسر ساز شد | آی تی نما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آمار بازدید سایت